0344 - 23 44 69
Sluiten

Categorieën

Filters
  Bekijk de producten

  Wat zijn de nadelen van groene daken?

  Groene daken brengen ontzettend veel voordelen met zich mee, maar uiteraard kleven er ook nadelen aan het groen dak. Om ervoor te zorgen dat je goed geïnformeerd de juiste beslissing kunt nemen, zetten we hier de belangrijkste nadelen voor je op een rij:

   

  Hogere kosten voor de aanleg

  Het aanleggen van sedum daken of andere groene daken kost aanzienlijk meer dan reguliere dakbedekking. Het is verstandig om hier vooraf rekening mee te houden.

  Hier staat wel tegenover dat het op de lange termijn weer geld kan opleveren. Met groen daken kun je namelijk energiekosten besparen door de isolerende werking. Verder bieden veel gemeentes en provincies in Nederland de mogelijkheid om subsidie aan te vragen. Wil je hier meer over weten? Bezoek dan onze pagina met meer informatie over deze subsidie en check direct of je in jouw gemeente ook in aanmerking komt.

   

  Kans op lekkage

  Lekkage kan voornamelijk ontstaan bij intensieve sedum daken. Bij zulke groene daken is het dan ook van belang dat je een goede opbouw creëert met een sterke barrière laag. Deze barrière laag voorkomt dat het dak wordt aangetast door wortelgroei. Er is namelijk een kleine kans dat de wortels door deze barrière heen groeien, het dak aantasten en daarmee lekkage veroorzaken. Om dit te voorkomen kun je jaarlijks de te grote planten uit je groendak verwijderen.

  Heb je een extensief groendak? Dan zal lekkage door wortelgroei vrijwel nooit voorkomen. Bij een extensief dak met alleen sedummatten of sedum cassettes is de beplantingslaag namelijk veel dunner. Daarnaast bevatten onze basispakketten een goed beschermdoek dat beschadiging door wortelgroei voorkomt.

   

  Het dragend vermogen van het dak

  Sedum en andere soorten groen zijn over het algemeen zwaarder dan reguliere dakbedekking. Het is daarom van belang dat je dak dit extra gewicht kan dragen. We raden aan om je dak vooraf goed te inspecteren. Sedum cassettes of matten zijn een stuk minder zwaar dan het groen op intensieve groen daken en zorgen daarom meestal voor geen problemen.

  Bij het aanleggen van een sedum dak is niet alleen het dragend vermogen van belang, maar ook de dakhelling. Platte en licht hellende daken zijn het meest geschikt. Bij een extensief systeem met sedum geldt een maximale hellingshoek van ongeveer 45 graden.

   

  Meer weten?

  Heb je behoefte aan meer informatie over deze nadelen van een sedumdak? Dan kun je altijd contact opnemen met onze specialisten. Zij vertellen je er graag meer over.

  Onze oplossingen

  Sedum Cassette | Per stuk | 60x40cm

  Sedum Cassette | Per stuk | 60x40cm

  ✓ Absorbeert regenwater
  ✓ Verlaagt omgevingstemperatuur
  ✓ Vermindert omgevingsgeluid buiten en binnen

  14,42 incl. BTW
  Sedummat | Per M2

  Sedummat | Per M2

  ✓ Absorbeert regenwater
  ✓ Lichtgewicht
  ✓ Ook te gebruiken als bodembedekker

  27,45 incl. BTW
  Sedum Cassette | Per M2

  Sedum Cassette | Per M2

  ✓ Absorbeert regenwater
  ✓ Verlaagt omgevingstemperatuur
  ✓ Vermindert omgevingsgeluid buiten en binnen

  61,99 incl. BTW
  Geschikt voor hellende daken
  Sedummat | Per M2 | Incl. onderdoek en substraatkorrels

  Sedummat | Per M2 | Incl. onderdoek en substraatkorrels

  ✓ Basispakket
  ✓ Bescherming van dakbedekking
  ✓ Geschikt voor hellende daken

  45,14 incl. BTW