0344 - 23 44 69
Sluiten

Categorieën

Filters
  Bekijk de producten

  Wanneer moet je een sedumdak water geven?

  De charme van een weelderig, groen sedumdak is niet te missen. Niet alleen geeft het jouw woning of bedrijfspand een milieuvriendelijke uitstraling, het draagt ook bij aan een beter milieu. Maar net zoals bij andere planten, vraag je je misschien af: wanneer heeft mijn sedumdak water nodig? Bij Simply Sedum herkennen we deze veelvoorkomende vraag, en beantwoorden we hem graag voor je!

   

  De kenmerken van sedum voor jouw groendak

  Sedum is een vetplant. Dit betekent dat het water opslaat in zijn bladeren en stengels. Het is gewend aan omstandigheden waarin water schaars kan zijn, waardoor het enige tijd kan overleven zonder extra hydratatie. Hoewel sedum van nature droogtebestendig is, zijn er enkele signalen die aangeven dat het tijd is om je sedumdak water te geven.

  Tekenen dat jouw sedumdak water nodig heeft

  Zelfs de sterkste planten hebben af en toe wat extra zorg en water nodig. Maar hoe weet je wanneer het tijd is om jouw sedumdak water te geven? Hier zijn enkele duidelijke indicaties:

   

  • Verschrompelde of gerimpelde bladeren: Wanneer je opmerkt dat de bladeren van de sedumplanten beginnen te verschrompelen of rimpelen, sturen ze je eigenlijk een SOS-signaal. Dit is een vrij duidelijke aanwijzing dat de planten dorst hebben en smachten naar wat water.
  • Verkleuring: Een gezond sedumdak zal over het algemeen een levendige groene kleur hebben, afhankelijk van het specifieke type sedum dat je hebt (lees hier meer over verschillende soorten sedum). Echter, als je merkt dat het overgaat naar een bruinige of zelfs gele tint, is dit een duidelijk signaal dat je planten wat extra aandacht nodig hebben. Verkleuring kan wijzen op stress door onvoldoende water.
  • Droge grond: Als je in staat bent om het substraat of de grond van je sedumdak te voelen en het voelt volledig droog aan, dan is dit een goede indicator dat het tijd is voor een goede watergift.
  • Lethargische groei: Sedumplanten zijn van nature snelle groeiers. Als je opmerkt dat de groei van je sedumdak is gestagneerd of trager is dan normaal, kan dit een teken zijn dat ze meer water nodig hebben om hun groeiproces voort te zetten.

  Het perfecte moment om water te geven

  Nu we de signalen kennen, is het goed om te weten wat het beste moment is om water te geven. Idealiter geef je jouw sedumdak water tijdens de koelere uren van de dag, zoals vroeg in de ochtend of laat in de middag. Dit voorkomt dat het water te snel verdampt in de hitte van de zon, waardoor jouw sedum voldoende tijd heeft om het op te nemen.

  Hoeveel water heeft een sedumdak nodig?

  Het hangt allemaal af van de specifieke omstandigheden van jouw locatie. In drogere klimaten of tijdens langdurige droogteperioden heeft jouw sedumdak mogelijk meer frequent water nodig. Een algemene regel is om genoeg water te geven zodat het de wortels van de planten bereikt, maar zonder dat er plassen water op het dak blijven staan.

  Laat jouw sedumdak stralen!

  Het verzorgen van jouw sedumdak is een belonende taak. Met de juiste zorg en aandacht kan jouw groene dak jarenlang bloeien en groeien (lees hier meer over de levensduur van sedumdaken). Door te weten wanneer en hoeveel water je moet geven, zorg je ervoor dat jouw sedumdak in topconditie blijft. En onthoud, als je vragen hebt of advies nodig hebt over jouw sedumdak: Simply Sedum is er voor je. Neem contact met ons op door te bellen naar 0344 – 23 44 69 en we helpen je graag verder!

   

  Onze oplossingen