0344 - 23 44 69
Sluiten

Categorieën

Filters
  Bekijk de producten

  Kunnen zonnepanelen op een groendak?

  Wanneer je overweegt om je huis of bedrijfspand een ecologische make-over te geven, denk je wellicht aan zowel groendaken als zonnepanelen. Beide zijn populair vanwege hun milieuvriendelijke en kostenbesparende voordelen. De combinatie lijkt bijna te mooi om waar te zijn. Maar is dat zo?

   

  Sedumdak combineren met zonnepanelen, kan dat?

  Het antwoord is een volmondig ja! Sedumdaken, ook wel bekend als groendaken, zijn niet alleen esthetisch aantrekkelijk en milieuvriendelijk, maar ze bieden ook een ideaal platform voor zonnepanelen. Door de twee te combineren, profiteer je van de dubbele voordelen van hernieuwbare energie en een groene leefomgeving, wat een win-win situatie is voor zowel jou als het milieu!

   

  De voordelen van de combinatie groendak en zonnepanelen

  Het combineren van een groendak met zonnepanelen biedt diverse voordelen. Beide systemen hebben afzonderlijk al indrukwekkende voordelen (lees ook: wat zijn de voordelen van groene daken?), maar in combinatie kunnen ze elkaar versterken:

   

  • Verbeterde zonne-efficiëntie: Een groendak kan de omgevingstemperatuur verminderen, wat de efficiëntie van zonnepanelen ten goede komt. Zonnepanelen werken namelijk vaak beter bij lagere temperaturen.
  • Verlengde levensduur van het dak: Zonnepanelen kunnen fungeren als een extra barrière die het sedumdak beschermt tegen direct zonlicht, waardoor de levensduur wordt verlengd.
  • Financieel voordeel: de waarde van je vastgoed kan stijgen dankzij deze duurzame investeringen.

   

  Aandachtspunten bij het combineren van groendak en zonnepanelen

  Wanneer je overweegt om een groendak te combineren met zonnepanelen, zijn er enkele technische aspecten die aandacht verdienen. Allereerst is de draagkracht van je dak van cruciaal belang. Een sedumdak en zonnepanelen voegen immers beide gewicht toe, dus het is essentieel om te verzekeren dat je dakstructuur dit extra gewicht kan dragen. Daarnaast is de positionering van de zonnepanelen belangrijk; deze moeten zodanig geplaatst worden dat ze niet in de schaduw komen te liggen van de planten op het groendak, zeker wanneer deze hun volle hoogte bereiken. Tot slot is het ook noodzakelijk om na te denken over toegangspunten voor onderhoud. Zowel de zonnepanelen als het groendak hebben periodiek onderhoud nodig, en toegankelijkheid hiervoor is dan ook een must.

   

  Het plaatsen van zonnepanelen op een groendak

  Als je overweegt om zonnepanelen boven op een groendak te installeren, is een doordachte planning essentieel. Een idee is om verhoogde frames te gebruiken voor de zonnepanelen om schaduwplekken te minimaliseren. Het is aan te raden om eerst de sedum matten of sedum cassettes van het groendak te installeren en daarna de zonnepanelen. Dit zorgt voor minimale verstoring van de planten. Wil je het groendak door ons aan laten leggen? Bekijk de mogelijkheden hier!

   

  Een investering in de toekomst

  De initiële kosten voor de combinatie van een groendak met zonnepanelen kunnen hoger zijn dan wanneer je voor één van beide kiest. Echter, de langetermijnbesparingen op energierekeningen, de waardestijging van je pand en mogelijke subsidies kunnen de investering zeer de moeite waard maken.

   

  Bekijk ons aanbod aan groendaken direct online!

  Een sedumdak gecombineerd met zonnepanelen is niet alleen een prachtig zicht, maar ook een slimme keuze voor de toekomst. Je investeert niet alleen in een duurzamere toekomst, maar je geniet ook van de talrijke voordelen die deze combinatie biedt. Ben jij geïnteresseerd in het aanschaffen van een groendak? Neem dan contact met ons op door te mailen naar [email protected] of bellen naar 0344 - 23 44 69. We begeleiden je graag door elk stap van het proces!

  Onze oplossingen