0344 - 23 44 69
Sluiten

Categorieën

Filters
  Bekijk de producten

  Is een sedumdak isolerend?

  Een sedumdak heeft een hoge isolatiewaarde. Uiteraard zijn er wel een aantal voorwaarden die bepalen in hoeverre jouw groendak isolerend is. Sedumdaken zijn er namelijk in veel verschillende soorten en maten. Zo zijn onder andere de dikte van het sedum en de ligging van het dak belangrijk voor de isolatiewaarde van het groendak.

   

  In de zomer kan de temperatuur van bitumen op je dak oplopen tot wel 70 graden Celsius. Alle zonne-energie van het zwarte of grijze dak wordt geabsorbeerd en geleid naar de dakconstructie daaronder. Bij planten is dat anders. Zij geleiden namelijk maar 60% van de zonne-energie en geven ongeveer 13% van de energie af aan de lagen daaronder. Planten reflecteren namelijk 27% van de energie. Deze energie kan niet meer het huis naar binnen gaan.

   

  Een andere factor die meespeelt bij planten is de verdamping van water. Net als mensen zweten planten bij hitte. Omdat voor het verdampen van het vocht veel energie nodig is, koelt de omgeving direct goed af. Dit betekent dat van de 73% zonne-energie die planten opnemen, 60% wordt omgezet in verdamping. Er blijft dan nog maar 13% energie over die afgegeven wordt aan de dakconstructie. Daarbij zorgt de substraatlaag ook nog voor behoorlijk wat isolatie.

   

  Isolatiewaarde per seizoen

  De isolatiewaarde van je groendak verschilt ook in de zomer en winter. Dit is voornamelijk afhankelijk van de vochtigheid. Wanneer in de zomer de vegetatielaag en de lagen daaronder droog zijn, is de isolerende werking het grootst. De warmte kan hierdoor namelijk goed weerkaatst worden. Met te vochtige lagen in de winter neemt het isolerende effect af. Er gaat zo namelijk zonne-energie verloren die eigenlijk nodig is voor het tegenhouden van de kou en het warmhouden van de woning.

   

  We kunnen concluderen dat de isolerende waarde van een sedumdak zeker de moeite waard. In de meeste onderzoeken blijkt dat dit type dak een isolatiewaarde van 0,3 (R-waarde) of hoger heeft. Uiteraard zijn er verschillende omstandigheden die deze waarde hoger of lager laten uitvallen.

   

  We hopen dat we hiermee jouw vraag beantwoord hebben. Heb je nog steeds vragen of behoefte aan advies over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten helpen je graag verder.

  Onze oplossingen

  Sedum Cassette | Per stuk | 60x40cm

  Sedum Cassette | Per stuk | 60x40cm

  ✓ Absorbeert regenwater
  ✓ Verlaagt omgevingstemperatuur
  ✓ Vermindert omgevingsgeluid buiten en binnen

  14,42 incl. BTW
  Sedummat | Per M2

  Sedummat | Per M2

  ✓ Absorbeert regenwater
  ✓ Lichtgewicht
  ✓ Ook te gebruiken als bodembedekker

  27,45 incl. BTW
  Sedum Cassette | Per M2

  Sedum Cassette | Per M2

  ✓ Absorbeert regenwater
  ✓ Verlaagt omgevingstemperatuur
  ✓ Vermindert omgevingsgeluid buiten en binnen

  61,99 incl. BTW
  Geschikt voor hellende daken
  Sedummat | Per M2 | Incl. onderdoek en substraatkorrels

  Sedummat | Per M2 | Incl. onderdoek en substraatkorrels

  ✓ Basispakket
  ✓ Bescherming van dakbedekking
  ✓ Geschikt voor hellende daken

  45,14 incl. BTW