0344 - 23 44 69
Sluiten

Categorieën

Filters
    Bekijk de producten

    Is een sedumdak isolerend?

    Een sedumdak heeft een hoge isolatiewaarde. Uiteraard zijn er wel een aantal voorwaarden die bepalen in hoeverre jouw groendak isolerend is. Sedumdaken zijn er namelijk in veel verschillende soorten en maten. Zo zijn onder andere de dikte van het sedum en de ligging van het dak belangrijk voor de isolatiewaarde van het groendak.

    Wat is een isolatiewaarde?

    De R-waarde, die de thermische weerstand meet, is essentieel om de isolatiecapaciteit van bouwmaterialen te beoordelen. Jouw sedumdak kan, afhankelijk van de dikte en de soorten vegetatie en substraat, vaak een betere R-waarde hebben dan traditionele dakbedekkingen, die snel warmte absorberen en afgeven.

     

    In de zomer kan de temperatuur van bitumen op je dak oplopen tot wel 70 graden Celsius. Alle zonne-energie van het zwarte of grijze dak wordt geabsorbeerd en geleid naar de dakconstructie daaronder. Bij planten is dat anders. Zij geleiden namelijk maar 60% van de zonne-energie en geven ongeveer 13% van de energie af aan de lagen daaronder. Planten reflecteren namelijk 27% van de energie. Deze energie kan niet meer het huis naar binnen gaan.

     

    Een andere factor die meespeelt bij planten is de verdamping van water. Net als mensen zweten planten bij hitte. Omdat voor het verdampen van het vocht veel energie nodig is, koelt de omgeving direct goed af. Dit betekent dat van de 73% zonne-energie die planten opnemen, 60% wordt omgezet in verdamping. Er blijft dan nog maar 13% energie over die afgegeven wordt aan de dakconstructie. Daarbij zorgt de substraatlaag ook nog voor behoorlijk wat isolatie.

    Isolatiewaarde per seizoen

    De isolatiewaarde van je groendak verschilt ook in de zomer en winter. Dit is voornamelijk afhankelijk van de vochtigheid. Wanneer in de zomer de vegetatielaag en de lagen daaronder droog zijn, is de isolerende werking het grootst. De warmte kan hierdoor namelijk goed weerkaatst worden. Met te vochtige lagen in de winter neemt het isolerende effect af. Er gaat zo namelijk zonne-energie verloren die eigenlijk nodig is voor het tegenhouden van de kou en het warmhouden van de woning.

     

    We kunnen concluderen dat de isolerende waarde van een sedumdak zeker de moeite waard. In de meeste onderzoeken blijkt dat dit type dak een isolatiewaarde van 0,3 (R-waarde) of hoger heeft. Uiteraard zijn er verschillende omstandigheden die deze waarde hoger of lager laten uitvallen.

    De seizoenen in het kort

    Zomer: Jouw sedumdak schittert in het koel houden van jouw gebouw. Het reflecteert ongeveer 27% van de zonne-energie en gebruikt een groot deel van de geabsorbeerde energie voor de verdamping van water, wat de binnen- en buitentemperaturen verlaagt.
    Winter: Tijdens de koudere maanden helpt jouw sedumdak warmte binnen te houden. Als de vegetatielaag droog is, wordt warmte effectief weerkaatst, wat jouw verwarmingsbehoefte vermindert.

    De rol van vegetatie en substraat in thermische regulatie

    De plantenkeuze op jouw sedumdak varieert, maar vaak worden soorten gekozen die onderhoudsarm zijn en efficiënt water opslaan en verdampen. Het substraat, een mix van organisch en mineraal materiaal, ondersteunt niet alleen de plantengroei maar verbetert ook de isolatie en waterretentie van jouw dak.

    We hopen dat we hiermee jouw vraag beantwoord hebben. Heb je nog steeds vragen of behoefte aan advies over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten helpen je graag verder!

    Veelgestelde Vragen (FAQ)

    Wat is de isolatiewaarde van een sedumdak vergeleken met traditionele daken?
    Jouw sedumdak heeft door zijn natuurlijke isolatie-eigenschappen vaak een hogere R-waarde.
    Kan ik een sedumdak installeren op elk gebouw?
    Ja, sedumdaken kunnen aangepast worden aan diverse daktypen en constructies.
    Welk onderhoud is nodig voor een sedumdak?
    Sedumdaken vereisen weinig onderhoud, vooral gericht op het behoud van de vegetatie en het controleren van de afwatering.

    Neem vandaag nog contact op!

    De isolerende eigenschappen van sedumdaken maken ze een waardevolle investering voor iedereen die hun energie-efficiëntie wil verbeteren en hun impact op het milieu wil verminderen. Ben je klaar om de overstap naar een duurzamer dak te maken? Neem contact op met ons voor een persoonlijk advies of bezoek onze website om meer te leren over onze sedumdakoplossingen.

    Onze oplossingen

    Sedum Cassette | Per stuk | 60x40cm

    Sedum Cassette | Per stuk | 60x40cm

    ✓ Absorbeert regenwater
    ✓ Verlaagt omgevingstemperatuur
    ✓ Vermindert omgevingsgeluid buiten en binnen

    14,42 incl. BTW
    Sedummat | Per M2

    Sedummat | Per M2

    ✓ Absorbeert regenwater
    ✓ Lichtgewicht
    ✓ Ook te gebruiken als bodembedekker

    27,45 incl. BTW
    Geschikt voor hellende daken
    Sedummat | Per M2 | Incl. onderdoek en substraatkorrels

    Sedummat | Per M2 | Incl. onderdoek en substraatkorrels

    ✓ Basispakket
    ✓ Bescherming van dakbedekking
    ✓ Geschikt voor hellende daken

    45,14 incl. BTW
    Sedum Cassette | Per M2

    Sedum Cassette | Per M2

    ✓ Absorbeert regenwater
    ✓ Verlaagt omgevingstemperatuur
    ✓ Vermindert omgevingsgeluid buiten en binnen

    61,99 incl. BTW